Skoči na glavno vsebino

Projekti in natečaji

V letošnjem šolskem letu nameravamo sodelovati v mnogih projektih in natečjih.

O podrobni izvedbi bodo učenci ter starši seznanjeni pred izvedbo posameznih aktivnosti preko spletne strani šole ali v kateri drugi obliki.

Projekt/Natečaj Vrsta* Vodja/nosilec Mesec izvedbe Udeleženi Zunanji nosilec
Ekošola MP Urška Bertoncelj vse šolsko leto 1.–9. razred Društvo Doves – FEE Slovenia
Večer branja ŠP Nataša Klis, Lili Kolarić april, 2024 6.–9. razred /
Večer branja ŠP Mihelca Nedoh, Ana Drevenšek april, 2024 1.–5. razred /
Zdrava šola MP Dragica Jurkušek vse šolsko leto 1.–9. razred Nacionalni inštitut za javno zdravje
Šolska shema MP Dragica Jurkušek vse šolsko leto 1.–9. razred Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja
Tradicionalni slovenski zajtrk DP Dragica Jurkušek 17. 11. 2023 1.–9. razred Skupni projekt ministrstev za šolstvo, zdravje in kmetijstvo
Forma VIVA Malečnik MP Jožica Lešnik Švajger oktober 6.–9. razred JSKD in OŠ Malečnik
Eko paket DP Mojca Mandl vse šolsko leto 1.–9. razred Ekošola, Eko iniciativa
Teden otroka DP Alenka Josipović Mašek oktober 1.–9. razred /
Nemška bralna značka ŠP Rosanda Reibenschuh vse šolsko leto 7.–9. razred /
Drobtinica DP Silvia Prelog okt. 23 4.–9. razred Rdeči križ
Šolsko glasilo Blisk ŠP Aleksandra Mirkanović junij 1.–9. razred /
Podari zvezek DP Silvia Prelog maj–junij 1.–9. razred Karitas
Iz osnovnošolskih klopi OP Valerija Domajnko vse šolsko leto 4.–9. razred Radio Slovenske gorice
Terapija z živalmi ŠP Vesna Ferenc maj, 2024 1.–9. razred Kmetija Markovo
Šolski časopis Čufarjev odmor ŠP Nataša Klis vse šolsko leto 6.–9. razred /
Erasmus+ MP Dragica Jurkušek vse šolsko leto 1.–9. razred Cmepius
Natečaji po razpisu DP, MP Jožica Lešnik Švajger in strokovni delavci 1. VIO in 2. VIO vse šolsko leto 1.–9. razred /
Prežihova bralna značka DP Lili Kolarić vse leto 1.–9. razred /
Mladi za napredek Maribora DP Andreja Korenjak vse leto 7.–9. razred /
Rastem s knjigo DP Lili Kolarič nov. 23 7. razred /
Jaz, udeleženec v prometu OP Marjana Cafuta september 2023, april 2024 6.–9. razred /
Kolesarjem prijazna šola ŠP Danijel Šic, Dragica Jurkušek vse šolsko leto 1.–9. razred /
Trajnostna mobilnost ŠP Dragica Jurkušek vse leto 1.–9. razred /

Erasmus+KA 121SCH

 

MP Dragica Jurkušek vse leto 1.–9. razred CMEPIUS
Digital First MP Danijel Šic, Andrej Zobovič, Dragica Jurkušek, Andreja Lješnjak, Mojca Riedl vse leto 1.–9. razred Visoko učilište algebra – English university college algebra

*MP – mednarodni projekt

DP – državni projekt

OP – občinski projekt

ŠP – šolski projekt

Drobtinica 2023

Ob obeležitvi svetovnega dneva hrane in svetovnega dneva boja proti lakoti bomo skupaj s Krajevnim odborom Rdečega križa Maribor izvedli dobrodelno akcijo »Drobtinica 2023«. 

Na stojnici pred Hipermarketom Tuš Pobrežje bomo v soboto, 21. 10. 2023, med 9. in 13. uro v zameno za denarne prispevke ponujali kruh in pekovske izdelke. Izkupiček bomo v celoti namenili za šolsko prehrano in šolske dejavnosti učencev naše šole. 

Vljudno vabljeni, da nas obiščete na naši stojnici. 

Mentorica: Silvia Prelog, prof.

Evropski teden mobilnosti – ETM

Trajnostno mobilnost spodbujamo že več kot 20 let, in sicer s hojo peš, s kolesom in z avtobusom. Vsako leto med 16. in 22. septembrom pozivamo k spremembi navad. V ta namen smo na naši šoli organizirali dneve dejavnosti pod sloganom Varčne poti.

Aktivnosti v zvezi s tednom mobilnosti smo izvedli v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo in promet Univerze v Mariboru, MO Maribor in Domom Danice Vogrinec Maribor.

Obvestilo – Evropski teden mobilnosti

Dogajanje na naših cestah povzroča podnebne spremembe. Prihaja do prometnih nesreč, prižigajo se rdeče luči zaradi naraščajočih številk obolelih in vrstijo se neprespane noči zaradi hrupa. Za vsemi temi škodljivimi posledicami se skriva motorizirani promet, ki znižuje kakovost življenja in povečuje tveganja za številne neljube učinke. Vsemu temu bi se lahko izognili s trajnostno mobilnostjo, ki odpira vrata učinkovitejšemu, bolj zdravemu in predvsem bolj poštenemu načinu premikanja. Evropski teden mobilnosti je vsakoletna priložnost, da spremenimo svoje potovalne navade.

Na naši šoli smo se aktivno vključili v projekt ETM (evropski teden mobilnosti). več…

Z Erasmusom v Graz

Te dni so učenci 5. razredov na obisku partnerske šole Volksschule Graz-Triester v Grazu. Obisk smo izvedli v okviru mednarodnega projekta Erasmus+, ki šoli omogoča mobilnosti učencev in učiteljev v države članice Evropske unije.

Učenci v obisku neizmerno uživajo. Spoznavajo različne, okolju prijazne načine potovanja, med katerimi zmagajo nepozabne vožnje s tramvaji po središču mesta. Skupaj z učenci partnerske šole so se udeležili poučnih aktivnosti o pridobivanju energije, si ogledali mesto in njegove znamenitosti ter pridobili nova prijateljstva. Učijo se odgovornosti in spoštovanja do sebe in drugih. Več naj o nepozabnih doživetjih učencev povedo priložene fotografije.

ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 23

Čestitke Sanjinu Adinu Rošiću iz 9. b. za osvojeno glavno nagrado s stripom Dr. Buco Raca prof..

(KNJIŽNI KUPON V VREDNOSTI 100 €, mini strip Zmaj v brezvetrju Ažbeta Polšaka in udeležba na delavnici izdelave stripovske majice)

Glede na dolžino stripa so posamezni vsebinski elementi premišljeno razporejeni. Izvirna zgodba je sklenjena, likovno pridejo do izraza številni detajli in teksture.
Mladinski natečaj za strip in animacijo je izviren mednarodni projekt na področju stripa in animiranega filma, ki so ga pri Stripburgerju zasnovali skupaj z združenjem Vivacomix iz Pordenona. V Sloveniji so ga v letu 2023 v realizirali že sedemnajstič zapored.

Projekt vodi mednarodni festival animiranega filma Animateka, partnerji projekta pa so revije Ciciban, Cicido in Pil, Pekarna Magdalenske mreže, Društvo Slon, Divja misel, Center Rog in Klub Marindolus Kranj.)

Na natečaj je letos prispelo 418 stripovskih del, ki jih je ustvarilo 329 učencev in 127 dijakov iz Slovenije, sodelovalo pa je 35 osnovnih in 9 srednjih šol ter 11 posameznikov. Preko 150 osnovnošolcev in 31 srednješolcev je ustvarilo 31 kratkih animiranih filmov.

Razstava del udeležencev natečaja, Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana,
7.–26. aprila 2023

Cvetenje krokusov

Čebulice krokusov, ki smo jih z učenci 9.a razreda zasadili v okviru projekta Krokus, so končno zacvetele. Po uspešnem sajenju konec oktobra, smo december in januar namenili pripravi dejavnosti za 27. januar: dan spomina na žrtve holokavsta. V sklopu različnih aktivnosti smo pripravili poučno radijsko oddajo, pripravili razstavo, nekateri učenci pa so se lotili tudi likovnih izdelkov. S tem smo se trudili učence celotne šole seznaniti s temo holokavsta in tako širiti zavedanje ter sporočilo projekta. Ta teden pa so nas končno razveselili prelepi cvetovi, ki so končno pokukali na plano.

Mentorica: Barbara Vorih, prof.

Večer branja, 17. marec 2023

Večer branja

 

Na naši šoli bomo v petek, 17. marca 2023, izvedli projekt Večer branja. Večer bomo preživeli v šoli ob knjigah in različnih ustvarjalnih dejavnostih.
Z učenci od 1. do 5. razreda se dobimo ob 17.00, z učenci od 6. do 9. razreda pa ob 18.00.

Veselimo se prijetnega bralnega dogodka.

Mentorice

20. Acin memorial – slikarska kolonija osnovnošolcev Limbuš 2022

Slikarske kolonije osnovnošolcev 20. Acin memorial Limbuš 2022 so se udeležili učenci Ema Cestar 7. a, Vanja Vučić 8. a, Sanjin Adin Rošić 9. b. Na Limbuškem nabrežju smo v čudovitem jesenskem ambientu ustvarjali na temo »REKA DRAVA IN ŽIVLJENJE OB NJEJ«.

9. 11. 2022 je bila otvoritev razstave v razstavišču Karlinia.

Foto utrinki s kolonije in otvoritve.

»TOM telefon® potuje, otroke obiskuje.«

»TOM telefon® potuje, otroke obiskuje.«

17. 5. 2022 je TOM  telefon® pričel z vseslovensko akcijo »Tom potuje, otroke obiskuje« s katero obeležuje mednarodni dan otroških telefonov. Tej akciji se je pridružila tudi naša šola. Namen akcije je sporočiti vsem, da nobena težava ni prevelika ali premajhna za pogovor. V ta namen TOM nahrbtnik potuje po Sloveniji in obiskuje osnovne šole. Gostujoči TOM nahrbtnik nas bo opomnil, da lahko anonimno in brezplačno kontaktiramoTOM vsakič, ko imamo vprašanje ali potrebujemo pogovor. Na naši šoli bo gostoval 7 dni od 7. 11. do 14.11. 2022.

Učenci uspešno sodelovali na “Drobtinici 2022”

V soboto, 15. 10. 2022, smo pred Hipermarketom Spar Pobrežje, v sodelovanju z Rdečim Križem KORK Pobrežje, uspešno izvedli projekt “Drobtinica 2022”. V zameno za kruh, smo zbirali prostovoljne prispevke za dejavnosti, za učence naše šole.

Velika zahvala vsem učencem in bivšima učencema, ki so pomagali, da je projekt potekal in se zaključil uspešno. Prav tako zahvala vsem, ki ste nas obiskali na stojnici.

Nekaj ujetih utrinkov…

 

Obiskali so nas učenci Folk Schule VS Triester iz Graza

V četrtek, 29. 9. 2022, so učenci petih razredov dobili poseben obisk. V okviru mednarodnega projekta Erasmus+ so jih obiskali vrstniki iz Graza. Obisk je bil namenjen spoznavanju in povezovanju  učencev, predstavitvi šole ter kulturnih, zgodovinskih znamenitosti našega mesta. V okviru projektne rdeče niti Reke nas povezujejo, smo skupaj pripravili kratek kulturni program s pesmijo in plesom. Druženje smo nadaljevali s športnimi igrami in ga zaključili s kuharsko delavnico ter odličnimi čokoladnimi kroglicami. Učenci so, kljub morebitnim jezikovnim preprekam, navezali stike, ki jih bomo še utrdili z nadaljnjim mednarodnim sodelovanjem.

Drobtinica 2022

Ob svetovnem dnevu hrane in svetovnem dnevu boja proti lakoti, bomo skupaj s Krajevnim odborom Rdečega križa Maribor, izvedli dobrodelno akcijo »Drobtinica 2022«.

Na stojnici pred Hipermarketom Spar Pobrežje, bomo v soboto, 15. 10. 2022, med 8. in 13. uro v zameno za denarne prispevke ponujali kruh in pekovske izdelke. Izkupiček bomo v celoti namenili za šolske dejavnosti, za učence naše šole.

Vljudno vabljeni, da nas obiščete na naši stojnici!     

Mentorica:                                                                                       

Silvia Prelog, prof.                                                                      

 

 

Obeležili smo evropski dan jezikov

V ponedeljek, 26. 9. 2022, smo z učenci 2.b razreda obeležili evropski dan jezikov. K sodelovanju so nas prijazno povabili predšolski otroci in učiteljici bolgarskega vrtca Valentina Tereshkova iz Varne, s katerim smo se povezali preko mednarodnega projekta Erasmus+. Spoznavno srečanje smo izvedli na daljavo, preko spleta. Učenci so si izmenjali pozdrave v slovenščini in bolgarščini, drug drugemu predstavili in zapeli pesmico v svojem jeziku ter skupaj zaplesali »mednarodni« račji ples. Besedi zdravo in hvala smo predstavili in spoznavali v slovenščini, bolgarščini, angleščini, nemščini, italijanščini, španščini ter francoščini. Spoznali smo, da bolgarski vrstniki besede zapisujejo v cirilici, ki se precej razlikuje od naše pisave. Ob koncu spoznavnega srečanja smo si obljubili, da bomo s podobnimi srečanji nadaljevali tudi v prihodnje.

Nagrajenci likovno – literarnega natečaja “Naravne in druge nesreče”

Na likovno – literarnem natečaju “Naravne in druge nesreče”,  ki ga je razpisala Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje na temo Požarna varnost in prosti čas, smo sodelovali tudi mi. Dosegli smo zelo lep uspeh, saj so med mnogimi sodelujočimi šolami bili nagrajeni trije naši učenci, in sicer:

Urban Stanonik iz 5. a razreda, mentorica Mateja Lorber;

Patrik Himmelreich iz 5. b razreda, mentorica Bojana Stožer;

Zala Škerget Rajzer iz 2. b razreda, mentorica Nina Stramlič.

Vsem nagrajencem prisrčno čestitamo!

Veseli smo dosežkov naših učencev, saj se tudi tako predstavljamo v širši prostor.

Mentorice

 

Mladi za napredek Maribora

V četrtek, 14. 4. 2022 je potekala, razglasitev rezultatov natečaja Mladi za napredek Maribora 2022. Mlade raziskovalce sta virtualno pozdravila župan MO Maribor Saša Arsenović in članica predsedstva ZPM Maribor Majda Stuc. 

Med osnovnimi šolami se je po številu točk na prvo mesto uvrstila OŠ Toneta Čufarja Maribor.

Prvo nagrado med avtorji, nagrado Zveze prijatelje mladine Maribor, sta prejeli ELA MARČIČ IN HANA BERA ŠENEKAR za nalogo V ŠOLO S KOLESOM IN VETROM V LASEH (področje varstvo okolja) iz OŠ Toneta Čufarja Maribor.

Skupno smo prejeli 3 zlata, 7 srebrnih in 1 bronasto priznanje. 

8 nalog se je uvrstilo na državno srečanje, ki bo potekalo v mesecu maju v Murski Soboti.

Vsem avtorjem in mentorjem iskreno čestitamo.

Dostopnost