Skoči na glavno vsebino

Dogajanje na naših cestah povzroča podnebne spremembe. Prihaja do prometnih nesreč, prižigajo se rdeče luči zaradi naraščajočih številk obolelih in vrstijo se neprespane noči zaradi hrupa. Za vsemi temi škodljivimi posledicami se skriva motorizirani promet, ki znižuje kakovost življenja in povečuje tveganja za številne neljube učinke. Vsemu temu bi se lahko izognili s trajnostno mobilnostjo, ki odpira vrata učinkovitejšemu, bolj zdravemu in predvsem bolj poštenemu načinu premikanja. Evropski teden mobilnosti je vsakoletna priložnost, da spremenimo svoje potovalne navade.

Na naši šoli smo se aktivno vključili v projekt ETM (evropski teden mobilnosti).

V ta namen smo na naši šoli organizirali dneve dejavnosti, in sicer:

  • V ponedeljek, 18. septembra 2023, bo kulturni dan – prireditev in izvedba delavnic.

Učenci pridejo v šolo ob 7.45. S seboj prinesejo copate, peresnico in škarje.

  • V torek, 19. septembra 2023, bo tehniški dan – predavanje policije, obisk gasilcev, delavnice, terensko delo varne poti.

Učenci pridejo v šolo ob 8.30. S seboj prinesejo copate, peresnico in škarje.
Dejavnosti se bodo zaključile ob 13. uri.

Avto že dolgo ni več v modi, to zdaj vemo že vsi. Zato vsako leto med 16. in 22. septembrom pozivamo k spremembi navad. Letos pod sloganom Varčne poti. Trajnostno mobilnost spodbujamo že več kot 20 let, in sicer s hojo peš, s kolesom in z avtobusom.
Vsako leto nas je več, ki se zavedamo pomena trajnostne mobilnosti.

Aktivnosti v zvezi s tednom mobilnosti bomo letos izvedli v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo in promet Univerze v Mariboru v sodelovanju z MO Maribor. Projektu je priključen tudi Dom Danice Vogrinec Maribor.

Namen projekta je povezati različne generacije in promovirati trajno mobilnost. Tema dogodka so Varčne poti, s poudarkom na spodbujanju zdravih in okolju prijaznih načinov prevoza. Cilj dogodka je izboljšanje skupne povezanosti, ozaveščanje o trajnostni mobilnosti in promocija varnosti v prometu.

V ta namen bo cestna zapora. Zapora bo 18. in 19. septembra 2023, med 7. in 14. uro na Zrkovski cesti na območju Osnovne šole Toneta Čufarja. Dostop bo urejen za interventna vozila in vse stanovalce na območju cestne zapore.

Sodelovanje v projektu nam bo omogočilo pridobitev talne cestne signalizacije.

V skladu s pobudo MO Maribor in Fakulteto za gradbeništvo in promet prosimo starše, da parkirate v okolici ter otroka pospremite do šole peš.

Eva Raušl, ravnateljica

Dostopnost