Skoči na glavno vsebino

V letošnjem šolskem letu nameravamo organizirati nekatere prireditve.

O podrobni izvedbi bodo učenci ter starši seznanjeni pred izvedbo posameznih aktivnosti preko spletne strani šole ali v kateri drugi obliki.

Namen

Datum

Dan v tednu

Vodja

Sodelujoči – naloga

Sprejem prvošolcev

1. 9. 2023

petek

Nina Stramlič

razredničarke in druge učiteljice

Sprejem prvošolcev v šolsko skupnost

april, 2024

Andreja Lješnjak

Kerstin Pori, Nataša Klis, razredničarki in sorazredničarki 1. razreda

Prednovoletna prireditev

30. 11. 2023

četrtek

Lili Kolarić, Nataša Klis

Kerstni Pori, Danijel Šic, Andrej Zobovič, razredničarke 1. VIO

Bazar

30. 11. 2023

četrtek

Marjana Cafuta

Petra Vrtarić, Tjaša Zorko, Manja Šumer, Dragica Jurkušek, Tomaž Podbevšek, Tina Hartman, Urška Bertoncelj, Silvia Prelog, Andreja Ferk, Silvija Kunst Berčič

Dan samostojnosti in enotnosti

22. 12. 2023

petek

Boštjan Jus

Jožica L. Švajger, Kerstin Pori

Kulturni praznik – obeležitev

7. 2. 2024

sreda

Tomaž Podbevšek

Mojca Mandl, Kerstin Pori

Zaključna prireditev

30. 5. 2024

četrtek

Nataša Tomašič, Aleksandra Mirkanović

razredniki in sorazredniki, Danijel Šic, Andrej Zobovič, Kerstin Pori, Manja Šumer

Valeta

14. 6. 2024

petek

Tina Steineker, David Cuder

Kerstin Pori, Dragica Jurkušek, Andrej Zobovič, Danijel Šic, Jožica Lešnik Švajger, Gregor Smolar, Silvia Prelog, Goran Kolednik

Dan državnosti

24. 6. 2024

ponedeljek

Silvija Kunst Berčič

Kerstin Pori, Karina Perger

Glasbena prireditev

marec/april

Kerstin Pori

Danijel Šic, Andrej Zobovič, Lili Kolarić, Nataša Klis, Jožica Lešnik Švajger

Koncert šolskega benda

24. 6. 2024

ponedeljek

Kerstin Pori

Danijel Šic, Andrej Zobovič,

Razredna prireditev ob materinskem dnevu

18. 3.–21. 3. 2023

pon.–čet.

razredne učiteljice

sorazredničarke in učitelji RaP

Izvedba glasbene pravljice

2. polletje

Kerstin Pori

Lili Kolarić, Jožica Lešnik Švajger

Kostanjev piknik

4. 10. 2023

sreda

Alenka Josipović Mašek

razredniki in sorazredniki

Trajnostna mobilnost

18. 9. 2023

ponedeljek

Lili Kolarić

Manja Šumer, Kerstin Pori, Andrej Zobovič

Športne igre mladih

V petek, 17. maja 2024, so se 2. in 3. razredi udeležili športne prireditve »Športne igre mladih«, ki je potekala na atletskem stadionu Poljane. S sloganom »Korak za boljšo prihodnost« spodbujajo fair play in prijateljsko tekmovanje.

Otroci so se preizkusili v treh športnih aktivnostih:

  • med dvema ognjema
  • tek na 60m
  • poligon na temo recikliranja odpadkov (Zero waste)

Ekipi 3. B in 2. AB razreda sta osvojili 1. mesto v igri med dvema ognjema. Prav tako je Aleksandar Krstić, učenec 3. B, osvojil 1. mesto v teku na 60m.

Iskrene čestitke vsem sodelujočim!

Utrinki z večera branja, 5. 4. 2024

V petek, 5. 4. 2024, smo imeli na šoli Večer branja, projekt, ki je učinkovit za spodbujanje otrok k branju. Učence je pričakala sadna dobrodošlica. Učenci od 1. do 5. razreda so se preizkusili v sestavljanju zgodbic, ki so jih prikazali s senčnimi lutkami in v animaciji. Starejši učenci pa so sestavili pravljice pod sloganom “Narobe pravljica – narobe svet”. Večer so zaključili z branjem. Utrinke smo ujeli na fotografijah.

Mentorice

več…

Vabilo

Vljudno vabljeni na ogled angleške lutkovne predstave z naslovom:

ABOUT A SNAIL WHO WAS BUYING A NEW HOUSE

v izvedbi učencev OŠ Toneta Čufarja Maribor,

ki bo v sredo, 3. 4. 2024, ob 17.00 uri

v večnamenskem prostoru.

Popravljalnica koles

Dragi kolesarji in kolesarke,

pomlad se bliža in s tem prihajajo višje temperature. Čas je, da obrišemo prah s svojih koles!
V okviru projekta “Kolesarjem prijazna šola” smo se povezali z Mariborsko kolesarsko mrežo in organizirali popravljalnico koles.

Kdaj? V sredo, 20. marca med 12. in 15. uro pred šolo.
Kaj? Strokovnjaki MKM bodo brezplačno servisirali kolesa in opravljali manjša popravila.

Pridite s svojimi kolesi, da jih pripravimo na prihajajočo kolesarsko sezono! Skupaj bomo poskrbeli, da bodo vaša kolesa varna, učinkovita in pripravljena na vožnjo.
Vabljeni vsi, ki si želite brezplačnega servisa in nasvetov.

Se vidimo v sredo!

Lep kolesarski pozdrav,
ekipa Kolesarjem prijazne šole.

Razstava o Rudolfu Maistru v večnamenskem prostoru šole

Leto 2024 je 150. obletnica rojstva in 90. obletnica smrti generala Rudolfa Maistra. V ta namen je Zveza društev “General Maister” na naši šoli pripravila razstavo o njegovem življenju in delu. Predstavniki društva so učencem naše šole pripravili tudi predstavitev, ki je potekala v telovadnici šole.

Rudolf Maister je bil rojen 29. marca 1874 v Kamniku. Hitro je izgubil očeta in brata in mati mu je z majhno pokojnino po očetu težko omogočila šolanje. Po 6. razredu gimnazije je Maister odšel v vojaško kadetsko šolo na Dunaj in jo 1894 končal. Nato je služboval v različnih mestih. Leta 1905 se je poročil in v zakonu sta se mu rodila dva sinova. Maister je močno zbolel in ni bil več sposoben za vojaško delo na fronti, zato je opravljal le dela v vojašnicah.

Vojaška vloga Rudolfa Maistra je bila odločilna ob koncu prve svetovne vojne in v času oblikovanja na novo nastale Države SHS, pozneje Kraljevine SHS. 1. novembra 1918 je prevzel poveljstvo nad Mariborom in vso Spodnjo Štajersko ter ju podredil oblasti Narodnega sveta za Štajersko. Ta mu je podelil čin generala, ki mu je zagotavljal večji ugled pri civilnem prebivalstvu in brezhibno pokorščino vojaštva. Mariborski mestni svet se je tedaj odločil za priključitev mesta k republiki Avstriji, tako da je imel Maister pri uresničevanju ciljev le malo podpore. Tudi Narodna vlada v Ljubljani ni podprla Maistrove mobilizacijske pobude, vendar je kljub temu novembra leta 1918 ustanovil slovensko vojsko z okoli 4.000 vojaki in 200 častniki. S svojo vojsko je 23. novembra 1918 razorožil mariborsko nemško varnostno stražo, jo razpustil in tako prevzel vojaški nadzor v mestu. Zasedel je slovensko narodnostno območje na Štajerskem, po katerem je po sklenitvi mirovne pogodbe z Avstrijo skoraj v celoti potekala tudi državna meja.

več…

Pevski vikend 2024

V petek, 26. 1. in v soboto, 27. 1. na šoli poteka pevski vikend pod mentorstvom učiteljice Kerstin Pori.

Učenci pojejo, izvajajo različne dejavnosti povezane z glasbo, telovadijo, se preizkušajo v znanju, iščejo zaklad, plešejo, čarajo in se na splošno zelo zabavajo. Petkov večer so zaključili s Havaji disko zabavo. Sledi spanje in še pevska sobota.

Nekaj utrinkov…

Okraševanje mesta Maribor in glavne avtobusne postaje Maribor

Prišel je praznični čas in s tem druženje, ustvarjanje okraskov, prižig lučk, krašenje…
Učenci so ustvarili različne okraske, s katerimi so okrasili glavno avtobusno postajo Maribor. Pod drevesom so ustvarili čarobno smučišče in sankališče z gondolami. Ob ogledu so učencem pripravili praznično pogostitev s sladkimi dobrotami in predstavili projekta ter pomen javnega prevoza.
Prav tako so učenci izdelali in okrasili smrečice v središču mesta Maribor, po poteh čarobne galerije. To je nastalo v sodelovanju z zavodom MARS Maribor in Mestno občino Maribor. Ob smrečicah so tudi “selfi” točke, kjer se lahko mimoidoči fotografirajo. S tem so učenci polepšali nekaj kotičkov našega mesta.
 
Zapisala: Manja Šumer

Novoletna prireditev in Bazar 2023

Čufarji smo z novoletno prireditvijo vstopili v veseli december. Bazar, ki je sledil prireditvi, je prav tako kot telovadnica med prireditvijo, pokal po šivih. Starši in ostali obiskovalci so si ogledali in v zameno za “Čufarčke” tudi odnesli domov številne izdelke in dobrote, ki so jih učenci, učitelji in tudi starši izdelali na delavnicah v tem in prejšnjem tednu. Nekaj utrinkov si oglejte v nadaljevanju. več…

Ob dnevu Maribora

Medgeneracijsko druženje z učenci naše šole in s stanovalci Doma Danice Vogrinec je potekalo v petek, 20. 10. 2023, na dan prve pisne omembe Maribora, na Dan Maribora.
 
Učenca in učenke, večina 3. razredov, so v čudovitem krajšem kulturnem programu pokazali svoje znanje o znamenitostih Maribora, plesna skupinica pa je interpretativno zaplesala ples Vode, namenjen naši mogoči reki Dravi.
Imeli smo se lepo. Poklepetali smo s stanovalci doma in obljubili, da bomo še prišli.
 
 
Učiteljici Lea Zbičajnik in Laura Medle

Kulturna šola

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je OŠ Toneta Čufarja Maribor že drugič podelil 5-letni naziv Kulturne šole za nadpovprečno razvito kulturno dejavnost. Na slavnostni prireditvi, ki je v sredo, 11. 10. 2023, potekala na OŠ Preserje pri Radomljah pa je bilo naši šoli podeljeno tudi posebno priznanje za dosežke na področju večzvrstne uprizoritvene dejavnosti, ki ga je sprejela naša spoštovana sodelavka, knjižničarka in dolgoletna mentorica gledališkega krožka, ga. Lilijana Kolarić. Naj živi kultura še naprej!

13. mednarodni StopTrik festival

Tudi letos se bodo naše učenke in učenci udeležili StopTrik festivala, kjer si bodo ogledali najboljše izbrane animirane filme, ki nastajajo v zanimivi tehniki stop animacije. V sredo, 27. 9., se bodo festivala udeležili učenci 4. in 5. razredov, v petek, 29. 9., pa učenci 7. in 8. razredov. Ogled filmov bo potekal v Lutkovnem gledališču Maribor.

Evropski teden mobilnosti – ETM

Trajnostno mobilnost spodbujamo že več kot 20 let, in sicer s hojo peš, s kolesom in z avtobusom. Vsako leto med 16. in 22. septembrom pozivamo k spremembi navad. V ta namen smo na naši šoli organizirali dneve dejavnosti pod sloganom Varčne poti.

Aktivnosti v zvezi s tednom mobilnosti smo izvedli v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo in promet Univerze v Mariboru, MO Maribor in Domom Danice Vogrinec Maribor.

Dostopnost