Šolska prehrana
Šolska prehrane je po Zakonu o šolski prehrani opredeljena kot organizirana prehrana učencev v dneh, ko se skladno s šolskim koledarjem izvaja pouk ali druge organizirane dejavnosti šole. Pri organizaciji šolske prehrane upoštevamo Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki vsebujejo cilje, načela, strokovne usmeritve in vzgojno-izobraževalne dejavnosti, povezane s šolsko prehrano. Šolsko prehrano starši plačujejo preko položnice. Starše prosimo, da znesek za šolsko prehrano plačujete redno, saj nam tako omogočate nemoteno poslovanje in redno plačevanje stroškov, povezanih z organizacijo šolske prehrane. Vse dodatne informacije glede plačila stroškov prehrane dobite v tajništvu in računovodstvu šole.Šolska prehrana
Na šoli deluje centralna šolska kuhinja, v kateri pripravljamo štiri različne vrste obrokov, časovno razporejene po naslednjem urniku:Časovni razpored obrokov
ZAJTRK
7:00 – 7:30
DOPOLDANSKA MALICA (1. – 5. razred)
9:15 – 9:30
DOPOLDANSKA MALICA (6. – 9. razred)
10:15 – 10:35
KOSILO
11:50 – 14:10
POPOLDANSKA MALICA
14:00 – 14:30
V primeru posebnih prehranskih potreb učencev, šola organizira dietno prehrano v okviru svojih zmožnosti in finančnih sredstev. Dietno prehrano lahko uveljavljajo starši učencev le na podlagi potrdila zdravnika pediatra ali zdravnika specialista. Starše prosimo, da k potrdilu priložijo vsa navodila in priporočila, ki jih posreduje zdravstveno osebje ustrezne ambulante. Potrdilo zdravnika oddajo organizatorki šolske prehrane, s katero se dogovorijo o posebnosti dietne prehrane učenca.Dietna prehrana
Prijavo na šolsko prehrano izpolnijo starši oz. skrbniki (v nadaljevanju starši). Starši lahko prijavijo učenca na šolsko prehrano kadarkoli med šolskim letom ter v mesecu juniju za naslednje šolsko leto. Starši od 1. 9. 2020 na portalu eAsistent sami urejate prijavo in odjavo obrokov šolske prehrane za vaše otroke. Storitev je brezplačna, dostopna v osnovnem paketu eAsistenta. Prijavite se z geslom, nato kliknete na zavihek PREHRANA, kjer so prikazani obroki, na katere je učenec prijavljen. Tu lahko vsakodnevno urejate prijave in odjave. V primeru izgube gesla za prijavo, pokličite na telefonsko številko 01 777 33 99.Prijava in odjava obrokov
Pri odjavi obrokov morate upoštevati rok za odjavo prehrane. Odjava je možna za prihodnje dni, na dan odjave obroka pa najkasneje do 8.30 ure. Obračun prehrane bo narejen na osnovi vaših prijav/odjav. V kolikor starši posameznega obroka ne odjavijo pravočasno, plačajo polno ceno obroka, vključno s subvencijo. Zato vljudno prosimo, da odjavljate obroke pravočasno. S tem se boste izognili neljubim stroškom ob plačilu neprevzetih obrokov vašega otroka.Rok odjave obroka
Posamezni obrok za učenca, ki je odsoten od pouka zaradi sodelovanja pri športnih, kulturnih in drugih tekmovanjih ter srečanjih, na katerih sodeluje v imenu šole, odjavi nosilec dejavnosti v tajništvu šole najkasneje en dan pred izvedbo dejavnosti. Za vse spremembe, vezane na daljše časovno obdobje (npr. odjava obroka do konca šolskega leta), pokličite v tajništvo šole na telefon 02 47 16 850 ali pišite na elektronski naslov tajnistvo@cufar.si.Posebne okoliščine
V šolo ni dovoljeno prinašanje hrane in pijače, razen v dogovoru z učiteljem. Po Zakonu o zdravstveni ustreznosti živil, izdelkov in snovi, ki prihajajo v stik z živili (Ur. l. RS, št. 52/00 s spremembami) in priporočilih NIJZ, je šola dolžna učencem zagotavljati varno hrano. Varna hrana mora biti ustrezno pripravljena, transportirana in postrežena. Praznovanje rojstnega dneva in drugih dogodkov v šoli, so za otroka pomembni in imajo tudi vzgojni pomen. Ob takšni priložnosti starši ali učenci, v dogovoru z učiteljem, lahko prinesejo manjše prigrizke za pogostitev. Zaradi možnosti zaužitja živil, ki predstavljajo večje tveganje za zdravje otrok (tudi možnosti alergij), so pri izboru jedi, ki jih ob teh priložnostih prinesemo v šolo, potrebne omejitve. Živila morajo biti pakirana v originalni embalaži z ustrezno deklaracijo, iz katere je razvidna sestava živila. Živilo se lahko hrani le na sobni temperaturi. Svetujemo, da ob praznovanjih starši ali učenci prinesejo v šolo živila iz skupin z nižjim tveganjem za okužbo ali zastrupitev, kot recimo: Zaradi večjega zdravstvenega tveganja je v šolo prepovedano prinašati:Prinašanje hrane v šolo
Alergeni v živilih
Na osnovi Uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011 in Uredbe o izvajanju uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS, št. 6/14) Osnovna šola Toneta Čufarja Maribor obvešča javnost o postopkih zagotavljanja varnosti živil, ki jih izvajamo v šoli: A) Šola dietne obroke za učence pripravlja ločeno na osnovi zdravniškega potrdila uradne medicine in v skladu z internimi navodili šole. Učencem, ki so na posamezne alergene občutljivi, pripravljamo obroke z ustrezno zamenjavo jedi, ki alergenov ne vsebujejo. Na ta način staršem teh učencem omogočimo sprejemanje varnih odločitev na podlagi prejetih informacij in ustrezno pripravljene hrane, kar je v skladu z (24) alinejo, stran L 304/20, Uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011. B) Skladno z Uredbo (ES) št. 1169/2011 in Uredbo o izvajanju uredbe (EU) (Uradni list RS, št. 6/14) ima šola izdelan seznam jedi z označenimi snovmi, ki lahko povzročajo alergije ali preobčutljivosti. Z Uredbo (ES) št. 1169/2011 določeni možni alergeni so naslednje snovi: 1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica (npr. pira in horasan), rž, ječmen, oves ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen: (a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo (42); (b) maltodekstrinov na osnovi pšenice (42); (c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena; (d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora; 2. raki in proizvodi iz njih; 3. jajca in proizvodi iz njih; 4. ribe in proizvodi iz njih, razen: (a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide; (b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina; 5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih; 6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen: (a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob (42); (b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje; (c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja; (d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja; 7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen: (a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora; (b) laktitola; 8. oreški, in sicer mandlji (Amygdalus communis L.), lešniki (Corylus avellana), orehi (Juglans regia), indijski oreščki (Anacardium occidentale), ameriški orehi (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletia excelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora; 9. listna zelena in proizvodi iz nje; 10. gorčično seme in proizvodi iz njega; 11. sezamovo seme in proizvodi iz njega; 12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev; 13. volčji bob in proizvodi iz njega; 14. mehkužci in proizvodi iz njih. Seznam jedi z zgoraj naštetimi alergeni se nahaja poleg jedilnika na oglasni deski pri glavnem vhodušole ter na spletni strani pod rubriko Splošno o prehrani. Pripravil-a: Dragica Jurkušek, univ. dipl. ing. živ. teh.Označevanje alergenov v živilih
Seznam jedi z označenimi alergeni
Shema šolskega sadja (SŠS)
Šolska shema je promocijski ukrep skupne kmetijske politike Evropske unije. Namen ukrepa je spodbuditi trend uživanja sadja in zelenjave, mleka in mlečnih izdelkov ter hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih kroničnih nalezljivih bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen tipa 2, rakava obolenja, srčno-žilna obolenja, …). V ta namen Evropska unija državam članicam namenja določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje svežega sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Razdeljevanje omenjenih živil je namenjeno učencem. Ob tem je namenjen poseben poudarek pomenu spremljevalnih in promocijskih aktivnostih k spodbujanju zdravih prehranjevalnih navad učencev. Zainteresirana osnovna šola se vsako šolsko leto posebej prijavi v omenjeni projekt, kjer ji Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja odobri predvideno višino finančne pomoči za tekoče šolsko leto. V okviru projekta učence spodbujamo k uravnoteženi, raznoliki prehrani, upoštevajoč smernice zdravega prehranjevanja. Učenci imajo vsak dan na razpolago raznovrstno sadje v sadnem kotičku, mlajši učenci imajo sadje dostopno v svojih razredih. Sadje, zelenjavo, mleko in mlečne izdelke vključujemo kot prilogo k dopoldanskim malicam. Uživanje sadja ter nekoliko manj priljubljene zelenjave skušamo učencem približati s pomočjo različnih aktivnosti, ki jih izvajamo v okviru pouka ali dni dejavnosti. Projekt SŠS