Skoči na glavno vsebino

Planinsko društvo Fram in Osnovna šola Toneta Čufarja organizirata

pohod  na Ribniško kočo – Kope    v soboto, 21. oktobra 2017

Tokrat vas vabimo, da se nam pridružite pri potepanju po zahodnem delu Pohorja. Odpravili se bomo na Ribniško kočo in Kope. Ta del Pohorja je znan po svojih smučiščih, hkrati pa je Črni vrh s 1543 m najvišji vrh Pohorja.

Za celotno pot bomo potrebovali okoli 3 ure zmerne hoje. Pot je lahka in primerna za vse starostne skupine. 

PREVOZ: s posebnim avtobusom  
ZBIRALIŠČE: v Hočah na parkirišču pred šolo ob 7.25  
STROŠKI: prevoz 8 € (plačilo ob prijavi mentorici krožka)  
POVRATEK: predvidoma okoli 17. ure  
HOJA: skupno okoli 3 ure  
HRANA: iz nahrbtnika, možnost okrepčila na kočah  
OPREMA:

primerna športno-pohodna oprema glede na vremenske razmere na dan pohoda

S seboj vzemite tudi rezervna oblačila in obutev !

 
VODNIKI:

Damjan Blažič,  040 617 266

Vlasta Bobovnik, vlasta.bobovnik@gmail.com

Carmen Onišak, carmen.onisak@guest.arnes.si

PRIJAVE: pri mentorici na šoli do zasedbe avtobusa, oz. do četrtka, 19. oktobra  
V primeru dežja izlet žal odpade.   O morebitni odpovedi izleta vas bomo obvestili na prvi strani naše spletni strani www.planinskodrustvofram.si v četrtek po 21. uri ali prijavljenim otrokom in staršem v petek v šoli.  J J J  

Pridite, skupaj bomo preživeli prijeten dan !

Avtobusni izlet nas bo tokrat popeljal na zahodni del Pohorja na Ribniško kočo in Kope. Z avtobusom bomo potovali po Dravski dolini do Podvelke, kjer se cesta odcepi proti Ribnici na Pohorju, mimo Pesnika do parkirišča pri vlečnicah, kamor bomo prispeli okoli 9.45. Sedaj nas čaka vzpon na Jezerski vrh (1537 m ) s katerega se bomo spustili do 10 minut oddaljenega Ribniškega jezera.

Ribniško jezero (1497 m) se nahaja na visokem barju pod Jezerskim vrhom na Ribniškem Pohorju. Obrašča ga nizko borovje. Jezero se napaja le s padavinsko vodo. Tudi za to jezero pravi pripovedka, da v njem živi povodni mož Jezernik, ki naj bi se v jezero preselil z Uršlje gore, ko so na njej zgradili cerkev in so ga z gore pregnali cerkveni zvonovi, ker so motili njegov mir. Čez Jezerski vrh se bomo odpravili proti Ribniški koči.

Ribniška koča (1520 m) je najvišje ležeča planinska koča na Pohorju, včasih so jo upravičeno imenovali “Kraljica pohorskih postojank”.

V bližini je na Ribniškem sedlu stala koča, ki jo je leta 1932 zgradila podružnica SPD Maribor in jo poimenovala po svojem dolgoletnem načelniku dr. Davorinu Senjorju. Borci Pohorskega bataljona so 9. oktobra 1942 med petimi planinskimi postojankami na Pohorju požgali tudi Senjorjev dom in sosednjo Hutterjevo vilo. Po vojni PD Maribor matica Senjorjevega doma ni obnavljala, ampak so na pogorišču Hutterjeve vile zgradili Ribniško kočo in jo upravljali do leta 1971. Takrat jo je prevzelo PD  Radlje, leta 1977 pa PD Sladki Vrh. Kočo so obnovili in jo naslednje leto spet odprli.

Po malici in počitku bomo nadaljevali pot čez Črni vrh (1543 m), ki je najvišja točka Pohorja in v dobri uri pridemo do Grmovškovega doma pod Veliko Kopo. Ob lepem vremenu je z vrha lep razgled proti Karavankam in Savinjskim Alpam.

Grmovškov dom pod Veliko Kopo (1377 m) stoji na prevalu Pungart, ki veže Mislinjsko in Dravsko dolino.

Tu bo dovolj časa za malico in družabne igre.

Od Kop pa sledi le še vožnja proti domu, kamor bomo prispeli okrog 17. ure.

Opisan potek poti je le predviden načrt, izvedba pa je predvsem odvisna od ugodnih vremenskih razmer, discipline vseh udeležencev izleta in voznih razmer na cestah. V primeru neugodnih razmer se bomo prilagajali nastalim okoliščinam!

Izlet bodo vodili vodniki PZS in ste se vsi udeleženci izleta dolžni ravnati po njihovih navodilih!

Vse dodatne informacije lahko dobite pri vodnikih ali mentorjih na šolah, kjer se lahko tudi prijavite za izlet.

Rok prijav je do zasedbe avtobusa oz. najkasneje do četrtka, 19. oktobra.

Nikar ne pozabite na dobro obutev, rezervna oblačila, malico, osvežilno pijačo, planinsko izkaznico in dnevnik Mladi planinec, če ga imate.

                                                Želimo vam prijetno počutje na našem izletu !

Dostopnost