Skoči na glavno vsebino

Izbirni postopek OBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV za šolsko leto 2023/24, ki jih morajo obiskovati učenci 7., 8. in 9. razredov, se bo izvajal preko eAsistenta od 26. aprila do 6. maja 2023.

Ponujeni obvezni izbirni predmeti

Vloga za oprostitev obiskovanja OIP

V skladu z Zakonom o osnovni šoli mora OŠ poleg obveznih predmetov izvajati tudi pouk OBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV za učence 7., 8. in 9. razreda.
Šola mora ponuditi pouk najmanj treh izbirnih predmetov iz družboslovno-humanističnega sklopa in najmanj treh iz naravoslovno-tehničnega sklopa. V okviru družboslovno-humanističnega sklopa mora šola ponuditi pouk tujega jezika, nekonfesionalni pouk o verstvih in etiki ter pouk retorike.

Učenec obvezno izbere s seznama obveznih izbirnih predmetov enega oziroma dva izbirna predmeta v obsegu dveh ur tedensko, lahko pa tudi treh ur tedensko, če s tem soglašate starši. 
V primeru, da učenec izbere tuji jezik, že zadosti dvema urama izbirnega predmeta tedensko.

Če učenec obiskuje glasbeno šolo z javno veljavnim programom, je lahko na vaš predlog v celoti ali le pri eni uri tedensko oproščen sodelovanja pri izbirnih predmetih. Starši do 30. junija 2023 posredujete pisno vlogo, ki ji kasneje priložite potrdilo o vpisu vašega otroka v glasbeno šolo z javno veljavnim programom. V vlogi navedete, ali želite, da je učenec oproščen pouka izbirnih predmetov v celoti ali le v obsegu ene ure tedensko. Vlogo odobri ga. ravnateljica.

Znanje se pri obveznih izbirnih predmetih ocenjuje, ocena se vpiše v spričevalo. Obiskovanje obveznih izbirnih predmetov je obvezno.

Obvezne izbirne predmete za šolsko leto 2023/24 je mogoče izbrati na eAsistentu preko portala za starše. V sklopu Izbirni predmeti rangirajte izbirne predmete, ki bi jih vaš otrok rad obiskoval v prihodnjem šolskem letu. Največjo težo bodo imeli predmeti razporejeni na vrhu seznama.

Ko se prijavite na portal za starše, greste s klikom na večji moder napis eAsistent levo zgoraj, na domačo stran portala za starše. Tam lahko povezavo do izbirnih predmetov vidite na dva različna načina:

  • Starši, ki izbirnih predmetov za svojega otroka za prihodnje šolsko leto še niste urejali, boste po prijavi na portal Moja šola v zavihku Pregled videli povezavo v rumenem okvirju.
  • b) Starši, ki ste na povezavo do rangiranja na domači strani že kliknili, pa boste to povezavo našli na desni strani nad navedenim Aktualnim dogajanjem. 

Koordinatorica OIP

Andreja Ferk, prof.

Dostopnost